Kış sofralarının vazgeçilmezi, et ve pilavın en lezzetli eşlikçisi, en sevilen meze turu… Turşu, hemen hemen herkesin favorisi olan menü tamamlayıcılardan bir tanesi! Lezzetli sebze ve meyveleri, özel bir tatta yıl boyunca yememizi sağlayan turşulama yöntemi, yüzyıllardır mutfakların vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Turşu, lezzetli olduğu kadar sağlıklı da bir yöntem. Turşunun faydaları konusuna göz atmak, ona sofranızda her daim kalıcı bir yer oluşturmanızı sağlayacak!
Turşunun faydaları sıralamasına geçmeden önce, bu yöntemin özüne göz atalım… Turşu, aslında sebze ve meyvelerin tabii tutulduğu kimyasal bir işlemin adıdır. Bu yiyeceklerin ömrünü uzatmak ve tazeliğini korumak için kullanılmaktadır. Turşu yöntemi, yiyecekleri uzun süreli saklama teknolojisinin en lezzetli seçeneklerinden bir tanesidir. Turşulanan sebze ve meyve, tadı azıcık değişse de tüm lezzetini mevsimi olmadığı zamanlarda bile koruyabilir,
Sofraların vazgeçilmezi turşunun ortaya çıkış hikayesine kısaca göz attığımıza göre, gelelim faydalarına! Turşunun faydaları gerçekten de saymakla bitmiyor. Bu lezzetli yiyecek, özellikle kış aylarında sofralarımızı şenlendirmenin yanı sıra, pek çok sağlık faydasını da beraberinde getiriyor. İşte turşu yemenin size sağlayacağı faydalardan birkaç tanesi!
Turşunun faydaları, ilk olarak hastalıklara karşı açtığı savaşta kendini gösteriyor. Turşu oluşumu sırasında kullanılan limon ve sirke, tercih edilen meyve ve sebzelerin vitaminleri ile de birleşince; doğal bir antibiyotik etkisi gösteriyor. Soğuk havayla bağışıklık sistemi zayıflayan bünyeleri güçlendirmek için turşu ideal bir yardımcı. Turşunun geleneksel olarak mevsim geçişlerinde ve soğuk kış günlerine tercih edilmesinin nedeni de işte bu faydasından geliyor!
Lezzeti ile adinden söz ettiren turşunun faydaları arasında bir de antioksidan özelliği yer alıyor. Kaliteli bir turşu, dalından taze toplanmış sebze ve meyvelerden elde edilir. Bu besinler de içlerinde antioksidan maddeler bulundururlar. Taze ürünlerden elde edilen turşuların içerisindeki bu maddeler, bünyeyi serbest radikallere karşı korur, hücre yenilenmesine katkıda bulunur. Aslında bedenin antioksidan madde ihtiyaçları için havalı karışımlar ve yeşil sıvılar kadar, geleneksel bir lezzet olan turşu da tercih edilebilir.
Her gün tüketilmesi gereken besin gruplarından en sık unutulanı, probiyotik kaynaklardır. Özellikle sindirim sistemi üzerindeki olumlu etkileri nedeniyle probiyotikler, oldukça faydalı bir besin grubudur. Turşunun faydaları arasında doğal probiyotik sağlama özelliği de yer alır. Bu da sindirim sistemi ile ilgili problemlerin önüne geçilmesine yardımcı olur. Turşu şişkinliği önler, yemek sonrası ortaya çıkan rahatsızlığın önüne geçmiş olur.
Hemen bir klişeyi hatırlayalım! Hamile kadınların canı turşu çeker… Çoğu zaman bu tür tatlı ya da eksi istekleri, bebeğin cinsiyetine dair çeşitli ipuçlarına yorulsa da, aslında hamile bedenin ihtiyaç duyduğu maddeleri almak için oluşturduğu bir mekanizmanın sonucudur! Turşunun faydaları arasında, hamilelikte yaşanan sabah bulantıları ile mücadele etmek de yer almaktadır. Kısacası turşu yeme isteği, bebeğin kız ya da erkek olacağına dair bir delalet değil, vücudun kendini dengeleme isteğinin sonucudur!
“Turşu” kelimesini okuduğunuzda; muhtemelen gözünüzün önüne sulu sulu, lezzetli bir salatalık turşusu gelmiştir. Ancak bugün pek çok farklı sebze ve meyvenin turşusunu bulmak mümkündür. Kühne’nin zengin turşu çeşitleri arasında; Türk ve Alman tipi salatalık salatalık, közlenmiş ve normal biber, bebek mısır, közlenmiş patlıcan, kurutulmuş domates, biberiye ve karışık turşu çeşitleri bulunmaktadır. Bunca çeşidin arasında herkesin afiyetle yiyebileceği bir turşu turu mutlaka vardır!