You are here

SSS Sık sorulan sorular

SSS

Sık sorulan sorular

Sık sorulan soruların cevaplarını bu sayfada bulabilirsiniz.

Ürün Özellikleri, Raf Ömrü, Ürün Kullanımı, Ürün Ambalajı ve Alım-Satım başlıklarından bir soru seçin ve tıklayın. Uygun yanıt ekrana gelecektir. Aradığınız bilgiye erişemezseniz lütfen iletişim formunu kullanarak bizimle temasa geçin.

ÜRÜN BİLGİLERİ

  • Sirke alkol içerir mi?

    Sirke geleneksel olarak alkollü içkilerin doğal oksitlenmesiyle elde edilir. Bu süreç düşük miktarda artık alkol olmaksızın gerçekleştirilemez. Genelde bitki ve elma sirkeleri %0,3’ten daha az alkol içermekte, bu oran normal üzüm sirkelerinde ve balzamik sirkelerde %0,5’e kadar çıkabilmektedir. Burada dikkate alınması gereken bir konu, sirkenin genelde büyük ölçüde seyreltilerek kullanılmasıdır. Bu özelliği, sirkeyle hazırlanan yemeklerde kalan alkol miktarının çok düşük olduğu anlamına gelir.

  • Tuzlu ve Dereotlu Salatalık Turşularında neden renk bozulması / tortu görülür?

    Bu belirtiler, bu spesiyalitenin yapımında uygulanan özel üretim sürecinden kaynaklanmaktadır ve hiçbir şekilde düşük kalite göstergesi değildir.
    Tuzlu ve Dereotlu Salatalık Turşuları laktik asit fermentasyonu adı verilen özel bir süreçle, laktik asit bakterileri kullanılarak yapılır. Fermentasyon süresine ve sıcaklığına bağlı olarak, laktik asit infüzyonunun rengi değişebilmektedir. Salatalıkların üzerinde yer yer görülen noktalar veya kavanozun dibinde süte benzeyen bir tortu gibi, infüzyonun bulanıklaşması da bu üründe tipik olarak görülen bir değişimdir. Gereken miktarda laktik asit oluştuğunda salatalıklar kavanoza doldurulur ve pastörizasyon yoluyla korunur. Gıda üretiminde laktik asit bakterilerinin kullanımı uzun geçmişi olan bir gelenektir. Kaymak, yoğurt veya ekşi krema gibi fermente edilmiş süt ürünlerinde de bu bakteriler kullanılmaktadır. Hatta beyaz lahana ve yeşil fasulye gibi bazı sebzeler de bu bakterilerle işlem görmektedir.

  • Hardalın ve yaban turbu sosunun üzerinde neden bir sıvı tabakası var?

    Ürünün üzerindeki bu küçük sıvı birikintisine “sinerez” adı verilir.
    Bu birikinti düşük kalite nedeniyle değil, bazı ürünlerde meydana gelebilen son derece normal bir süreç nedeniyle oluşur.
    Hardal ve yaban turbu aslen üretim sürecinde suda süspanse edilen katılardır, yani bunlar ürüne ince bir toz halinde dağıtılır. Bitmiş üründe küçük baloncukların veya pürüzlü bir yüzeyin oluşması durumunda, sıvının bir kısmı katı bileşenlerden ayrılabilir ve böylece üründen de ayrılır. Sıcaklıktaki büyük dalgalanmalar sıvının yüzeye çıkmasına neden olabilir. Cam kavanozdaki ürünlerde, sıvı, bir kaşıkla karıştırılabilir. Tüp içindeki ürünler içinse tüpü kullanmadan önce çalkalamanızı öneriyoruz. Kullanmadan önce klasik alüminyum tüpün üzerine yoğurma hareketi yapmanız yeterli.

  • Ürünlerinizin etikette belirtilmesi gereken alerjenler içerip içermediğini nasıl anlayabilirim?

    Bir gıda üreticisi olarak ürünlerimizde bulunan belirli alerjenleri (Gıda Bilgileri Yönetmeliği Ek 2’ye göre) açıklamak zorundayız. Bu zorunluluğumuzu, alerjenin kendisini tanımlayarak veya ilgili malzemenin adından sonra parantez içinde belirterek yerine getirebiliriz. Aralık 2014’ten sonra üretilen ürünlerde, bu alerjenler italik yazıyla da vurgulanmaktadır. Maalesef, kurumsal nedenlerden dolayı, sizlere ürünlerimizde bulunan alerjenlere ilişkin bilgiler içeren listeler sunamamaktayız.

  • Ürünlerinizin vegan veya vejetaryen olup olmadığını nasıl anlayabilirim?

    Bizimle irtibata geçerek belli bir ürün adı (etikete bakınız) verirseniz, o ürünün vegan veya vejetaryen olup olmadığını sizinle paylaşmaktan memnuniyet duyarız.
    Maalesef, kurumsal nedenlerden dolayı, sizlere vegan veya vejetaryen olan tüm Kühne ürünlerini gösteren listeler sunamıyoruz.

  • Yeni satın alınan hardal ve yaban turbu sosu neden bazen çok acı çıkıyor?

    Bahsettiğiniz acılığın sebebi hardal yağıdır ve bu yağ hem yaban turbunda hem de hardalda bulunan doğal bir maddedir. Zamanla çözülerek dağılan nispeten uçucu bir bileşimdir. Bu nedenle hardal ve yaban turbunun tadı zamanla yumuşar. Hardal yağının çözülmesi kontrolümüzde olmayan doğal bir süreçtir.

  • Kühne’nin kullandığı yumurtalar hangi sistemin kullanıldığı çiftliklerde yetiştiriliyor?

    Ürünlerimizde serbest dolaşan tavukların yumurtalarını kullanıyoruz.

  • Kühne Salatalık İnfüzyonunu kullanarak nasıl salatalık turşusu yapabilirim?

    Kühne Salatalık İnfüzyonu yalnızca salatalık için değil, aynı zamanda biber, fasulye, soğan, karışık salatalık, balkabağı ve karnıbahar turşusu yapmak için de uygundur. Hayal gücü sınır tanımaz.

     Hazırlanışı

    Sebzeleri dikkatlice yıkayarak iyice temizleyin, gerekirse keserek küçük parçalara ayırın ve kavanoza tabaka tabaka yerleştirin.

    Damak tadınıza göre kavanozlara doğrudan baharat (hardal tohumları, biber taneleri, sarmısak, doğranmış soğan, çeşitli bitkiler, vs.) ekleyebilirsiniz.

     Konserve Yapımı

    Üç kat konsantre (%5 asidite) bir şişe Kühne Salatalık İnfüzyonunu 2 şişe suyla karıştırın ve turşusunu yapacağınız ürünlerin üzerini tamamen örtecek şekilde dökün.

    Ağzı kapalı kavanozları bir konserve tenceresinin içinde yaklaşık 30 dakika boyunca 80°C’de kaynatın ve ardından kavanozları yavaşça soğumaya bırakın.

     Fırında Konserve Yapımı

    Konserve tencereniz yoksa fırın da kullanabilirsiniz.

    Fırını önceden ısıtarak 200°C’ye getirin (fanlı fırınlarda 90°C). Ağzı kapalı kavanozları fırın tepsisine yerleştirin, kabı sıcak suyla (85–90°C) doldurun ve fırına yerleştirin, 85–90°C’de 30 dakika kadar pişirin ve kavanozları yavaşça soğumaya bırakın.

    Konserve haline getirilen ürünleri, infüzyondan en iyi sonucu elde etmek için en az bir ila iki hafta kapalı bırakmanızı tavsiye ediyoruz.

     Turşu Yapımı

    Üç kat konsantre (%5 asidite) bir şişe Kühne Salatalık İnfüzyonunu 2 şişe suyla karıştırın ve ısıtın. Talimatlara göre (mağazalarda bulunan) turşuluk baharatlardan ekleyin ve cam veya toprak kavanoz içindeki tamamen yıkanmış sebze tabakalarını tamamen örtecek şekilde dökün.

    Bu işlemde de, turşusu yapılan salatalıkları, infüzyondan en iyi sonucu elde etmek için birkaç gün boyunca serin ve karanlık bir yerde ağzı kapalı bekletmenizi tavsiye ediyoruz.

     

ÜRÜNLERİN ÖMRÜ

  • Sirke şişelerinin üzerinde neden son kullanma tarihi yazmıyor?

    Sirkenin son kullanma tarihi yoktur çünkü neredeyse hiçbir süre sınırlaması olmaksızın muhafaza edilebilir.
    Sirkenin bu özelliği Alman gıda kanununda (“Almanya Sirke ve Sirke Özü Yönetmeliği”, § 4a, 2) dahi yer almaktadır çünkü sirke şişesi açıldıktan sonra bile küf gibi klasik bozulma riskleri söz konusu değildir.
    Ancak, nispeten açık renkli bir sirke zamanla daha koyu hale gelebilir. Bulanıklaşma veya topaklanma da görülebilir. Ancak bunlar sirkenin kalitesini olumsuz etkilemeyen doğal süreçlerdir.

  • Bir ürün ilk kez açıldıktan sonra ne kadar süreyle buzdolabında tutulabilir?

    Genellikle, ürünün tüketilmesi gereken asgari süre, açılmamış ürün için belirtilmektedir. Bir ürünün açıldıktan sonra ne kadar süreyle kullanılabileceği sorusuna genel bir cevap vermek mümkün değildir. Ürünün bozulma durumunu etkileyen faktörler çeşitlidir. Başka ürünlerden (reçel, et, sosis, peynir, vs.) alışık olduğunuz üzere, ürünü açtıktan sonra buzdolabında saklamak mantıklıdır. Aynı durum ürünlerimiz için de geçerlidir çünkü ürünün açıldıktan sonra soğukta saklanması raf ömrünü önemli ölçüde uzatır.
    Ancak, buzdolabında doğru bir şekilde saklandığında dahi havadan veya kullanılan mutfak gereçlerinden ürüne mikroorganizmalar girebilir ve çoğalabilir. Bunun ürünün bozulmasına yol açıp açmayacağı veya buna ne kadar sürede yol açacağı, ürüne ve söz konusu mikroorganizmaların türüne bağlıdır.
     
    Çeşitli bozulma belirtilerine dikkat etmenizi öneriyoruz:
     
    - Küf oluştu mu? (Ürünün yüzeyinde, camda veya kapakta lekeler oluşması)
     
    - Şişme var mı? (Kapak yukarıya doğru bombeli mi, ürünü açarken köpük geliyor mu?)
     
    - Kokuda önemli bir değişiklik var mı? (küflü, kötü bir koku)
     
    Ürününüzde bu belirtilerden birini veya birkaçını gözlemlediyseniz, ürünü tüketmemenizi öneririz.
     
    Bayatlamış gibi bir tat, sıvının ayrışması veya acılığın veya baharatlı tadın azalması gibi belirtiler ürünün bozulduğunu göstermez, bu durumlarda ürünü kullanmaya devam etmeniz güvenlidir ve kendi tercihinize bağlıdır.

  • Sirke açıldıktan sonra ne kadar süreyle buzdolabında saklanabilir?

    Aslında sirkenin raf ömrü sınırsızdır (yukarıya bakınız).
     Ancak, nispeten açık renkli bir sirke zamanla daha koyu hale gelebilir. Bulanıklaşma veya topaklanma da görülebilir. Ancak bunlar sirkenin kalitesini olumsuz etkilemeyen doğal süreçlerdir. Üzüm ve bitki sirkelerinde, bir şişe ilk kez açıldıktan sonra uzun süre bekletilirse, üründe aroma kaybı olabilir. Bu sirkeleri tüketmeye devam etmenizde güvenlik bakımından hiçbir sakınca yoktur. Mükemmel tat için, sirkeyi açtıktan sonra serin ve karanlık bir yerde saklamanızı tavsiye ediyoruz.

ÜRÜN AMBALAJI

  • Ürün kodunu nerede bulabilirim?

    Ürün kodları, ambalaja bağlı olarak ürünlerimizin farklı bölümlerinde yer alabilmektedir. Aşağıda aksi belirtilmediği sürece bu kodlar son kullanma tarihini ve aşağıdaki harf ve rakamların kombinasyonunu içerecektir.

    • Cam Kavanoz ve Şişeler: Kapağın kenarında veya arka etikette (Unutmayın: Sirke için son kullanma tarihi verilmemiştir, yalnızca harf ve rakamlardan oluşan bir kod bulunmaktadır)
    • PET şişeler (örneğin Balsamissimo’da): şişenin üst kısmında, kenarda.
    • PET tüpler (örneğin soslarda): arka yüzdeki etikette
    • Alüminyum tüpler (örneğin hardalda): tüpün katlama noktasında
    • Poşetler (örneğin lahana turşularında): Poşetin üzerinde (SKT)
    • İnce poşetler (örneğin salata soslarında): yan dikişin üzerinde (SKT damgası)
    • Bardak (örneğin kızarmış soğanlarda): Bardağın alt kısmının kenarında 
  • Tüplerdeki son kullanma tarihi neden tüpün katlama noktasında yer alıyor?

    SKT bilgilerini farklı bir yere, örneğin tüpün üst kısmına veya kapağına yakın yere koymak ne yazık ki mümkün değil.SKT’nin açılmamış ürünler için geçerli olduğunu unutmayın. Bir ürünün açıldıktan sonra ne kadar süreyle kullanılabileceğini genel anlamda söyleyememekteyiz (bkz. “Ürünlerin Ömrü”).

ÜRÜNLERİN ERİŞİLEBİLİRLİĞİ