Ülkemiz mutfağının vazgeçilmez çeşnilerinden bir tanesi olan sirke, her derde deva yapısı ile pek çok farklı amaçla kullanılıyor. Sirkenin yararları, salatalarımızı lezzetlendirmekten çok daha geniş bir yel-pazeye yayılıyor aslında… İşin esas sırrı, hangi sirkeyi hangi amaçla kullancağını bilmekten geçiyor. Sirke çeşitleri ve sağlığa faydaları ile ilgili detayları sizler için derledik. Üstelik her biri, Kühne güven-cesi ile mutfaklarınıza geliyor!
Üzüm sirkesinin en klasik kullanım alanı, salatalarda ve soslarda lezzeti arttırmak olarak bilinir. Özel-likle Kühne’nin sirke serisindeki Sultaniye Üzüm Sirkesi, bu anlamda tadına doyulmaz bir ürün! An-cak üzüm şirkesinin pek de bilinmeyen ve oldukça şaşırtıcı bir faydası daha var. İçerdiği asitler saye-sinde üzüm sirkesi, cilde iyi gelen bir sıvıdır. Denizanasına temas etme ya da arı sokması gibi durum-larda, acı duyulan bölgeye üzüm şirkesi uygulamak; tendeki rahatsızlığı en aza indirgeyecektir. Bu şekilde derinin su toplamasının da önüne geçilebilir. Üstelik tamamen doğal bir yöntem! Özellikle yaz aylarında üzüm sirkesini yakında tutmakta fayda var.
Mutfakta kendine geniş bir kullanım alanı bulan sirke çeşitlerinden biri ile devam edelim… Elma sir-kesi, Kühne’nin sirke ailesindeki en faydalı ürünlerden bir tanesi. Sadece yiyeceklere lezzet katmak ve onları hassas bir şekilde temizlemekle kalmıyor. Aynı zamanda iştah kontrolü için de kullanılabiliyor. Yemeklerden önce içilen bir kaşık elma sirkesi, tokluk hissi yaratarak yemek esnasında iştahı kontrol etmeye yarıyor. Tabii ki bu oranı abartmamakta ve etkilerini anlayabilmek amacı ile vücuda kulak vermekte fayda var. Ayrıca alkali yapısı ile vücudun pH düzeyini de dengeleyen elma sirkesi, ko-lesterolü düşürmeye de yardımcı oluyor. Tüm sirkeler gibi antibakteriyel bir yönü de olan bu sirkeyi, akneye yatkın ciltleri temizlemekte de kullanabilirsiniz.
Doğanın organik yüzey temizleyicisi beyaz sirke ile tanışın! Beyaz sirke, ev temizliğinde organik ürün-ler kullanmak isteyen, ancak nereden başlayacağını bilemeyenler için ideal bir ürün. Püskürtme özelli-ği olan bir şişe içerisinde, şu ve esans ile karıştırdığınızda, istediğiniz kokuda harika bir temizleyici elde etmiş oluyorsunuz. Bu karışım ile evdeki tezgah, mermer, cam gibi yüzeyleri gönül rahatlığı ile temizleyebilirsiniz. Bunun yanı sıra beyaz sirke çamaşır makinasında da kullaılabilir. Yumuşatıcı gö-züne ekleyeceğiniz bir kapak sirke ile çamaşırlarınız çok daha iyi bir şekilde dezenfekte edilmiş olur. Üstelik, tamamen doğal!
Tüm sirke türleri arasında belki de en az bilineni, en az yaygın olanı nar sirkesidir. Gıda konusunda uzun yıllardır uzman olan Kühne, hem faydalı hem de lezzetli bu ürünü de, tıpkı ötekiler gibi güvenle tüketebilmeniz için mutfaklarınıza getiriyor. Farklı lezzetinin yanı sıra nar sirkesi aynı zamanda olduk-ça faydalı bir üründür. Bu sirke turunun şaşırtıcı faydalarından bir tanesi bağırsak problemlerine iyi gelmesidir. İshal durumunda sulandırılarak tüketilen bir kaşık sirke, kısa sürede sonuç verir. Bunun yanısıra ağız sağlığı için de oldukça faydalıdır. Diş etinin daha sağlıklı olması ve diş eti kanaması gibi rahatsızlıkların ortadan kalkması için doğal bir çözüm olarak kullanılabilir.
Sirke çeşitleri arasında lezzeti ile ön plana çıkan bir ürün var sırada… Balsamik Sirke, özellikle salata sevenlerin favori çeşnilerinden bir tanesidir. Kühne’nin salata sosları ile tüketildiğine apayrı bir lezzet veren bu ürün, sadece tadı ile değil, sağlığa faydaları ile de on plana çıkıyor. Balsamik sirke, oldukça düşük kalorili bir ürün. Bu da kilo kontrolü yapan kişiler için düşük kalorili bir sos alternatifi sunuyor. Bunun yanısıra balsamik sirke, içerdiği potasyum sayesinde kan basıncı üzerinde de düzenleyici bir etkiye sahip. Ayrıca bağışıklık sistemini canlandıran ve midede yaşanabilecek iltihaplara karşı savaşan balsamik sirke; sindirimi de kolaylaştırıyor.
Her mutfakta bulunan doğal ve mucizevi sirke çeşitlerinin faydaları işte bu şekilde! Hatırlatmakta ya-rar var, ciddi bir rahatsızlık durumunda mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Sirkeyi, tıpkı öteki ürün-lerde olduğu gibi, sağlıklı bir beslenme düzeni içerisinde dozunda tüketirseniz; bahsedilen bu faydala-rın etkisini siz de görebilirsiniz!