Hem besleyici hem de lezzetli bir kış sebzesi olan pancar, içeriğindeki vitamin, mineral ve diğer bileşiklerden dolayı insan sağlığı için son derece faydalı bir besin. Pek çok dünya mutfağında yemekleri yapılan pancarın ülkemizde de oldukça popüler bir gıda olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Özellikle salatalarda ve turşularda sıklıkla tüketilen pancarın parlak kırmızı rengi sayesinde çocukların da severek tükettiği sebzelerden biri olduğu savunulabilir.
Üstelik yapısında bulunan maddeler ile de bağışıklık sistemini güçlendirip stres, yorgunluk ve depresyon riskini azaltma gibi etkilerin yanı sıra birçok başka mucizevi faydaları da olduğu gözlemleniyor. Ayrıca bilim insanları da birçok farklı tarife ilham kaynağı olan pancarın mutfaklardan eksik olmaması gerektiğini vurguluyor. Peki hemen her şeye iyi gelen pancarın diğer önemli faydaları ve pancarı tüketmenin en leziz yolları neler?
Ispanakgillerden olan kırmızı pancarın yeşilden kızıla dönen renkte yaprakları ve kıpkırmızı bir küre halindeki kökü, çiğ veya pişirilerek tüketilebilmektedir. Pancarın rengi kadar dikkat çeken diğer yönü ise insan sağlığı üzerindeki benzersiz etkileri. C vitamini, fosfat, potasyum, magnezyum, kalsiyum ve çinko gibi önemli besin değerleri içeren pancarın anavatanı ise Akdeniz’dir.
Buradan yola çıkıldığında Akdeniz mutfağına ait birçok tarife pancar eklenmesi ile mükemmel lezzetler elde etmenizin mümkün olabileceğini de belirtmek isteriz. O halde gelin, coğrafyamızın en leziz ve en besleyici ürünlerinden biri olan pancarın faydalarını birlikte inceleyelim.
Kırmızı pancarın sindirimi düzenleme fonksiyonundan söz etmiştik. Bunu lifli ve antioksidan yönünden zengin yapısı ile başarabilen pancar, uzun süre tok kalmanıza yardımcı olur. Ayrıca vücuttaki toksinlerin atılmasına da büyük ölçüde katkıda bulunan pancarın ödem atmayı sağladığı da tıbbi araştırmalar sonucunda elde edilen bulgulardan.
Görüldüğü üzere yalnızca bu özelliklerinden dolayı bile beslenme düzeninin vazgeçilmez parçalarından biri olmayı hak eden pancarın özellikle kilo vermek üzere diyet yapanlar tarafından mutlaka tüketilmesi gerektiğini savunmak yanlış olmayacaktır.
Kan damarlarını genişletme ve dolayısıyla kan basıncını düzenleme yeteneğine sahip olan kırmızı pancarın faydaları arasında kalp ve damar sağlığını koruma özelliğini sayabilmek mümkün. Öte yandan iyi kolesterolü yükseltmeye de yardımcı olan bu şifa deposu sebzenin kalp rahatsızlıkları ile mücadelede etkili olduğu da bilinmektedir.
Bunu da pancara rengini veren betalain maddesi sayesinde başardığı görülüyor. Bu madde, antioksidan özellik göstermesi sayesinde vücuda dışarıdan gelen veya bünyenin kendi oluşturduğu serbest radikallerle savaşıyor. Böylece pek çok kalp ve damar rahatsızlığına karşı pancar ile önlem alabilmek söz konusu hale gelebiliyor.
Kırmızı pancarın faydalarından bir diğeri de kansızlık ve demir eksikliği sorunlarının çözümüne destek olması. Alyuvar düzeyini artırdığı gözlemlenen pancar suyunun kan yapımına katkıda bulunması, bu sebzeyi oldukça değerli bir besin haline getiriyor. Özellikle kansızlık sorunu yaşayan kişi sayısının azımsanmayacak kadar fazla olduğu ülkemizde pancar tüketiminin de artması gerektiğini söylersek, sanıyoruz ki yanılmış olmayız.
Pancarın saydığımız ve sayamadığımız diğer tüm faydaları arasında hiç şüphesiz ki en fazla ön plana çıkan yararı, kanser hücrelerinin çoğalmasını önlemesi ve bağışıklığı güçlendirmesidir diyebiliriz. Peki bu kadar küçük bir sebze, nasıl kanserle mücadele edebiliyor? Bu sorunun cevabı, aslında kırmızı pancara rengini veren pigmentlerde. Ancak pancardan en yüksek verimi alabilmek için elbette nasıl tüketilmesi gerektiğini bilmenizde büyük yarar var.
Pancar, birçok farklı tarife lezzet katabilir. Özellikle salatalara lezzetin yanı sıra renk de katan pancarın suyu da her gün düzenli olarak tüketildiğinde fark edilecek düzeyde dinçlik sağlar. Bu anlamda pancarın suyunu sıkmak için öncelikle dış kabuğunu iyice temizlemeniz gerektiğini unutmamalısınız. Daha sonra meyve sıkacağından geçirerek pancarın mükemmel kırmızılıktaki suyuna ulaşabilirsiniz. Dilerseniz içine havuç, elma vb. meyve ve sebzelerin sularını da karıştırarak tüketebilirsiniz.
Diğer yandan pancarın en sevilen formlarından biri olan turşusunu yapmak da düşünüldüğü kadar zor değildir. Bunun için yine dış kabuğunu iyice temizlediğiniz pancarları üzerlerini iki parmak kalınlığında geçecek kadar suda haşlayıp biraz yumuşadıklarında süzüp ardından kabuklarını soymalısınız. Daha sonra 4’er dilim haline getirip cam bir kavanoza koyduğunuz pancarlara sarımsak, tuz, bir miktar şeker ve haşlama suyunu da ekleyip kavanozun ağzını kapatabilirsiniz. Bu şekilde 1 hafta kadar bekledikten sonra pancar turşunuzu dilediğiniz yemeğin yanında afiyetle tüketebilirsiniz.
Pancarı lezzetli bir ara öğün haline getirmek için ise pancar cipsi hazırlayabilmeniz mümkün. Böylece hem sağlıklı, hem düşük kalorili, hem de pratik bir atıştırmalık elde edebilirsiniz. Pancar cipsi için öncelikle kabuklarını soyduğunuz pancarları ince ince dilimleyip derin bir kasede zeytinyağı ve sarımsak ile çeşnilendirmeniz gerekiyor.
Bu noktada, dilediğiniz baharatları da cipsinize tat katmak için kullanabilirsiniz. Ardından yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsinize yerleştirdiğiniz pancarlarınızı önceden 200 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 10 dakika kadar pişirdikten sonra pancar dilimlerini ters çevirip diğer taraflarını da pişirmelisiniz. Toplam 20 dakikalık pişirme sürecinin ardından kırmızı pancar cipslerinizi dilediğiniz soslarla birlikte veya sade halde tüketebilirsiniz.
Pancar, birçok sebze ve meyve gibi sağlığa oldukça faydalı bir besin olmasına karşın, bir ilaç gibi de görülmemelidir. Dolayısıyla rahatsızlıklarınız söz konusu olduğunda doktorunuzun önerdiği tedavi yöntemini izlemenizi ve sağlıklı bir beslenme düzeni edinmenizi kesinlikle öneririz.