Türk mutfağının olmazsa olmaz lezzetlerinden bir tanesidir kısır… Çay saatlerinde tatlıları dengeleyen bir tuzlu alternatifi olarak çıkar karşımıza genelde. “Kahvaltıda olmaz!” demeyin, brunch’ların en keyifli alternatiflerinden bir tanesidir. Yapması oldukça kolaydır; mutfak olmayan bir iş yeri ortamında bile biraz sıcak şu ve bulgur varsa yapılabilir. Aynı zamanda kıvamını tutturmak biraz zordur da, nedense kimileri kısırı ötekilerden daha güzel yapar. Eğer siz de tam kıvamında mükemmel kısır tarifi arıyorsanız, Kühne’nin Nar Ekşisi ile lezzetlendirilmiş bu kısır tarifi tam ağzınıza la-yık!
Türkiye’de hemen hemen her evde kısır yemek mümkün. Bu basit ve lezzetli tarifi bilmeyen yok. Ancak düşündünüz mü hiç kısır tarifi ilk olarak hangi yörede çıkmış? Doğuda da batıda da sevilerek tüketilen bu yiyecek aslen nereli?
Kısır aslında tam bir Türkiyeli! Arap mutfağındaki Tabule salatası ve Akdeniz ülkelerinde sofralardan eksik edilmeyen kuskus ile akraba sayılır. Her ne kadar hemen hemen tüm Türkiye’de yense de özellikle Adana, Osmaniye, Antalya, Mersin, Konya, Karaman, Kilis, Gaziantep, Antakya ve Kahramanmaraş’ta meşhurdur.
“Sadece iyisi beni kesmez, mükemmeli istiyorum!” diyenler icin harika bir kısır tarifimiz var. Bunun için öncelikle malzemeleri hazır etmeniz gerekmekte.
2 su bardağı ince bulgur
2 çorba kaşığı domates salçası ( arzu ederseniz biber salçası da kullanabilirsiniz.)
2 adet limonun suyu
1 çay bardağı sızma zeytinyağı
1 tatlı kaşığı pul biber
Kühne Nar Ekşisi Sosu’ndan yarım su bardağı
Yarım demet maydonoz
5 dal taze soğan
1 tatlı kaşığı tuz isteğe bağlı olarak miktarı arttırılabilir ya da azaltılabilir.
Malzemelerimiz tezgahtaki yerini aldıysa gelelim tarifi gerçekleştirmeye… Evet, hepimizin kafasında az çok kısır nasıl olmalı sorusuna bir yanıt var, ancak mükemmel sonucu elde etmek için adımları eksiksiz takip etmelisiniz.
1. Adım: Isıya dayanıklı genişçe bir kap içerisine iki su bardağı ince bulgur konur. Üzerine yaklaşık 1,5 su bardağı kadar taze kaynatılmış su eklenir. Lezzetli bir sonuç elde edebilmek için içme suyu tercih edilmelidir.
2. Adım: Kap üzeri bir tencere kapağı ile kapatılır. Sıcak hava buharının içeride kalması ve bulgurları güzelce şişirmesi gerekmektedir. Bu sayede kısır tane tane ve lezzetli olacaktır. Sıcak buhar ve su bulgurları pişirene kadar kapak kapalı kalmalıdır.
3. Adım: Tencere kapağı açılır. Bulgurların üzerine iki çorba kaşığı domates salçası eklenir. Arzu ederseniz, farklı bir lezzet yakalayabilmek için biber salçası da kullanabilirsiniz. Daha sonra yaklaşık bir çay bardağı kadar sızma zeytinyağı da eklenir. Yağ ve salça ile bulgurlar karıştırılır.
4. Adım: Yağ ve salça bulgurlara iyice nüfuz ettikten sonra üzerine iki adet irice limonun taze olarak sıkılmış suyu ve Kühne Nar Ekşisi Sosu’ndan yarım su bardağı eklenir. İyice karıştırılır.
5. Adım: Son olarak bulgurların üzerine yaklaşık bir tatlı kaşığı kadar tuz ilave edilir. İsteğe bağlı olarak miktarı arttırılabilir ya da azaltılabilir.
6. Adım: Artık kısırımızın tabanı hazır… Sıra geldi yeşillikleri eklemeye… Önceden ince ince kıyılmış altı adet taze dal soğan, bulgurların üzerine ilave edilir. İyice karıştıktan sonra üzerine maydonozlar da eklenir. İşte kısırınız yenmeye hazır! Yanında taze göbek marul ile ikram edebilir, üzerini arzu ederseniz cherry domates ile süsleyebilirsiniz.
Herkese şimdiden afiyet olsun!