Usta bir aşçının elinden çıkan harika bir yemeğin sırrı nedir? Malzemelerin kalitesi, dikkatlice ayarlanmış ölçü oranları, ya da pişirme süresi… Bütün bunların yanı sıra, yemekte nasıl bir sos kullanıldığı da oldukça önemlidir. Farklı türlerden yemekleri lezzetlendirecek bir numaralı soslardan birisi de hardaldır. Çeşitli varyasyonları ile ön plana çıkan hardal, ortalama bir yemeği bile anında bir ziyafete çevirebilir! Hardalın en lezzetli türlerinden bir tanesi de Dijon hardaldır. Peki Dijon hardal nedir? İçerisinde ne vardır? Nasıl tüketilir? Hangi yemeklere yakışır? Tüm bu soruların cevaplarını sizler için derledik!
Öncelikle bir bakalım, bu meşhur Dijon hardal nedir... Hardal, turpgiller familyasından bir bitkidir. Bu bitkinin tohumları, o bayıldığımız sosun yapımında kullanılmaktadır. Bu meşhur sosun farklı hazırlanış yöntemleri de, farklı hardal türlerini ortaya çıkartmaktadır. Dijon hardal da bu farklı hazırlanış türlerinden biridir.
Dijon hardal nedir iyice anlayabilmek için gelelim besin değerlerine… Bir çay kaşığı Dijon hardal ortalama 5 kaloridir ve 120 miligram sodyum içerir. Bu da sarı hardala göre daha yüksek bir orandır. Yoğun sodyum oranı, ona benzersiz tadını verir. Sarı hardal yapımında kullanılan sirke yerine körük suyu ile elde edilir. Bu da daha az asitli ve daha yumuşak bir lezzeti olmasını sağlar.
Artık Dijon hardal nedir öğrendik… Sıra geldi bu lezzetli sosun ortaya çıkış hikayesine göz atmaya! Dijon hardal, ismini Fransa’daki bir şehirden almaktadır. Dijon şehri, Paris’in 200 kilometre güneydoğu istikametinde yer almaktadır. Bu şehirde üretilen hardal, şöhreti ile 1300’lu yıllarda Fransa Kralı Vİ. Phillip’in sofrasına kadar uzanmıştır.
1856 yılında, Dijon şehrinden Jean Neigeon; bu meşhur hardalı bugünkü foruma getirmiştir. Artık Dijon hardal nedir dendiğinde, akla Neigeon’un tarifi gelmektedir. Bu hardalın bu denli meşhur olmasında, hem doğanın hem de teknolojinin payı vardır. Öncelikle Dijon şehrinin zengin minerallere sahip toprağı, hardal bitkisini çok daha lezzetli kılmaktadır. Bunu yanısıra, 1850’lerde icat edilen yeni bir tohum ekme yöntemi, hardal üretiminde Dijon bölgesini öne çıkarmıştır.
Bu müthiş lezzetli hardalın özellikleri ve hikayesinden sonra, gelelim kullanım alanlarına… Kühne Organik Dijon Hardal kullanarak birbirinden lezzetli tariflere imza atabilirsiniz! Sıradan bir yemeği sıra dışı bir lezzet deneyimine dönüştürmenin en kolay yolu, ona biraz sevgi biraz da hardal eklemektir!
İlk önerimiz, basit bir yemeğin kaliteli bir sosla nasıl harika bir hal geldiğini gözler önüne seriyor. Hamburgeri kim sevmez ki? Yumuşacık iki dilim ekmeğin içerisinde tam kıvamında pişmiş et ve sebzeler… Bizim önerimiz kurutulmuş ve taze domates, roka, hellim peyniri ve soyandan yana. Hamburgeri çok daha lezzetli bir hale getirmek için, bol miktarda Kühne Organik Dijon Hardal ekleyebilirsiniz. Bu menü hem evdeki küçüklerin hoşuna gidecek, hem de misafirleri etkileyecek.
Foruma dikkat edenlere lezzetli bir önerimiz var! Sıkıcı bir salatayı benzersiz bir sosla canlandırmaya ne dersiniz? Bu salata bildiklerinize benzemiyor. Salata yerken doymuyormuş hissini ortadan kaldırmak için biraz çıtırtı ekleyeceğiz. Öncelikle çıtır çıtır yeşilliklere ihtiyacınız var. Üzerine biraz da kruton ilave etmelisiniz. Kuru soğan dilimleri ve zeytinler de salatanın temeline ekleyeceğimiz diğer parçalar… Protein miktarını arttırmak üzere ton balığının yanısıra haşlanmış bir yumurta da ilave edebilirsiniz. Sosu içinse Kühne Organik Dijon Hardal, limon suyu, zeytinyağı, sumak ve tuzu karıştırıp ekleyebilirsiniz.