Özellikle et yemekleri ile birlikte kullanıldığı zaman oldukça etkileyici bir lezzet şöleni sunan Dijon hardalı, pek çok farklı tarifin vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Oldukça acı ve keskin bir lezzete sahip olan hardal bitkisinin tohumlarının ezilmesi ile elde edilen hardal sirke, su ve tuz ile karıştırılarak lezzetlendirilir. Dijon hardalı ise sirke yerine koruk suyu ile tatlandırılan, dünyanın en popüler hardalları arasında yer almaktadır. İl kez 1856 yılında Dijon şehrinde üretilen bu sos daha az asidik tadı ve içeriğinde bulunan yüksek potasyum oranı ile oldukça ilgi görmektedir.
1. Hardalı isterseniz yağ, sirke ve baharatlar ile karıştırarak salata sosu olarak kullanabilirsiniz. Acımtırak bir lezzete sahip olan yeşilliklerin yanı sıra patates salatası gibi daha yumuşak lezzetlerle birlikte de Dijon hardalını kullanabilirsiniz.
2. Yemek öncesi hazırlık sürecinde de hardal oldukça sık kullanılan bir malzemedir. Kırmızı et marinesinde sarımsak, baharat, taze otlar ve şarap kullandığınız zaman bir kaşık Dijon hardalı eklemeyi unutmayın. Biftek gibi sert etleri bile yumuşatan hardalın et üzerinde bıraktığı aromaya bayılacaksınız.
3. Yaz çorbalarında mutlaka Dijon hardalı kullanmayı unutmayın. Soğuk çorbaları tatlandıracağınız zaman özellikle lahana gibi aroması tek başına pek sevilmeyen malzemeler kullandıysanız mutlaka hardal ile baskın ve lezzetli bir sos yapın.
4. Tavuk kızarttığınız zaman sofranıza etkileyici bir güzellik daha eklemek istiyorsanız biz bal ve biraz hardalı karıştırıp kendi ev yapımı ballı hardalınızı yapın. Özellikle çıtır çıtır kızaran tavuklara çok yakışan ballı hardallı sosu, hardal sevmeyenlerin bile göz ucuyla süzeceğinden emin olabilirsiniz.
5. Dünya mutfaklarına doğru yola çıktığınız zaman karşınıza bol bol çıkan hardal özellikle Hint mutfağında çok sık tercih edilen bir sostur. Vegan bir sos olması nedeniyle ön plana çıkan bu sos lahana, fasulye, patates gibi sebzelere çok yakışmaktadır.
6. Makarna, peynir ve patates graten gibi lezzetleri yaparken hardal ile biraz daha güçlendirici bir lezzet sunabilirsiniz. Alışılmış lezzetleri farklılaştırmak isteyenlerin beğenisini kazanacak, güveç yemeklerinizi taçlandıracak hardalı severek kullanacaksınız.
7. Yumurtalı dolgularda bağımlılık yapan bir lezzet olan hardal özellikle kanepe yapmak istediğiniz dönemlerde ilginizi çekecek bir tarifin başrolünde yer alıyor. Haşlanmış yumurtaların sarılarını çıkarıp biraz mayonez, hardal ve baharat ile birlikte güzelce karıştırın. Elde ettiğiniz karşımı bir sıkma torbasına doldurup yumurta beyazlarının içine sıkın. Dijon hardalının bu özel kanepelere ekleyeceği lezzetin bağımlısı olacaksınız.
8. Deniz ürünlerine bakışınızı tamamen değiştirecek lezzetlerden birisi olan hardal, bu lezzetleri yemekten hoşlanmayanların bile deniz ürünlerine bakış açısını değiştirecek. Beyaz ve sert etli balık türlerine özellikle yakışan bu sosu mutlaka balık sofralarında ya salatanızda ya da balığınızda tercih edeceksiniz.
Yemeklere ve sofralara farklı bir lezzet katan hardal aynı zamanda sağlığınız için de oldukça önemli bir lezzet. Alerjik duyarlılığınız yüksekse içerisinde beta karoten, C ve E vitamini bulunan hardal tohumlarını bol bol tüketmeye özen göstermelisiniz. Hardal yoğun antioksidan içeriği sayesinde vücudunuzda bulunan serbest radikalleri temizlemenin yanı sıra vücuttaki enflamasyon ile savaşarak her zaman daha sağlıklı hissetmenize yardımcı olur. Hazımsızlığa iyi gelen, sindirim sistemini çalıştıran ve üst yolum yolu hastalıklarında, şiddetli öksürük ve balgam sorunlarında, zatürre gibi şiddetli hastalıklarda oldukça etkili bir tohum olan hardalı yemeklerinizde ve soslarınızda kullandıkça bu lezzetin size sunduğu şifadan da faydalanacaksınız.