You are here

Hardalın Faydaları Nelerdir? Hardal Kullanabileceğiniz Tarifler

Hardal, birbirinden farklı menülerin en neşeli eşlikçilerinden bir tanesidir. Eklendiği her yiyeceğe kendi özgün tadı ile harika bir lezzet verir. Peki hardalın faydaları nelerdir? Tüketildiğinde vücuda nasıl katkılar sağlar? Bu yazıda öncelikle hardalın faydaları incelenecek, hemen ardından da hardal kullanabileceğiniz lezzetli tariflere yer vereceğiz!

Minik Bir Tohumdan Lezzetli Bir Sosa: Hardal Nedir?

Hardalın faydaları konusunu daha iyi anlatabilmek için, öncelikle bu lezzetli sosun nasıl elde edildiğine göz atalım. Hardal, aslında bir tohumdur. Turpgiller familyasının yabanı üyelerinden hardal bitkisi, yüzyıllardır Asya ve Avrupa’da yetişmekte ve mutfaklarda kullanılmaktadır. Hardalın faydaları nedeni ile tarımı da yoğun olarak yapılmaktadır.

Türkiye’de üç farklı türde hardal yetişmektedir. Bunlar kara hardal, esmer hardal ve ak hardal olarak adlan-dırılmaktadır. Üçü arasında yararlar ile ön plana çıkan en önemli tur kara hardadır. oral yetişme alanı Ak-deniz havzası olan kara hardal, ülkemiz topraklarından çıkan en faydalı bitkilerden birisidir.

Hem Lezzetli Hem Yararlı: Hardalın Faydaları Saymakla Bitmiyor!

Hardalın ne olduğuna göz attığımıza göre, gelelim yararlarına! Hardalın faydaları, içerisinde sakladıklarında gizli! Pek çok tohum bazlı yiyecek maddesi gibi, hardal da vitamin ve mineraller açısından oldukça zengin-dir. Hardal, zengin bir A vitamini kaynağıdır, Bu özelliği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir ve göz sağlığına iyi gelir.

Hardalın faydaları arasında mineraller de yer alıyor. Hardal; kalsiyum, magnezyum, fosfor ve potasyum içermektedir. Hardal tüketmek, bütün bu minerallerden faydalanmanızı sağlar

Kas ağrıları, hardal tüketerek savaşabileceğiniz problemlerden bir başkasıdır. Hardalın faydaları arasında, kas spazmlarını rahatlatma ve romatizmaya iyi gelme de yer almaktadır.

Derin bir nefes almak isteyenler için de tavsiyemiz hardal tohumu! Hardalın faydaları, hem tohum hem de sos halindeyken ortaya çıkabilir. Tohum şeklindeki hardal yoğun bir şekilde selenyum içermektedir. Bu madde de astımla mücadele edenlere destek veren etkin bir maddedir.

Mutfakta Yer Açın!: Hardal Kullanabileceğiniz Tarifler

Hardalın faydaları ile ilgili bilgi edindikten sonra, mutfağa koşup birbirinden lezzetli tarifler denemeye ne dersiniz? Hardal eklediğiniz tüm yemeklere kendi özgün tadını verecek, lezzetlerini arttıracaktır.


Kahvaltı Sofrasında Farklı Bir Lezzet: Hardallı Tereyağı

Tarif listemizin açılışını kahvaltı sofrasından yapalım. Hardalın faydaları ile günün ilk saatlerine güçlü bir başlangıç yapmak isteyenler bu tarife bayılacak! 250 gram tereyağ, 2 yemek kaşığı Kühne Dijon Hardal ve 1 çay kaşığı köri ihtiyacınız olan malzemeler. İlk adım köri ve hardal karıştırmak… Bu karışımı oda sıcaklı-ğında erimiş tereyağına ekleyip, alüminyum folyo içerisinde tekrar dondurmanız yeterli. Buzdolabında saklayın, kahvaltıda afiyetle tüketin! Lezzeti arttırmak için hardallı tereyağını sürdüğünüz ekmeğin üzerine bir parça su teresi koyabilirsiniz.


Çay Saatinin Yeni Vazgeçilmezi: Hardallı Patates Salatası

Tuzlu olarak bir börek, tatlı olarak bir kek tamam… Yine de çay saati menünüz gözünüze eksik mi gözü-küyor? Hemen kolay bir tamamlayıcı önerelim: Hardallı patates salatası! Sofranızın büyüklüğüne göre üç ila dört orta boy patatesi haşlayıp küp küp keserek işe başlayın. 1 yemek kaşığı Kühne Hardal, iki yemek kaşığı sızma zeytinyağı, 2 yemek kaşığı yoğurdu karıştırın. Lezzetini daha da arttırmak için bir tatlı kaşığı bal da ekleyebilirsiniz! Patatesleri bu sosla iyice harmanladıktan sonra; taze yeşil soğan, biberiye, turşu ya da öteki sevdiğiniz yeşilliklerle renklendirebilirsiniz.


Ana Yemekte Hardal Var: Hardal Soslu Fırın Somon

Hardalın kullanım alanı yan yemeklerle sınırlı değil! Bu lezzetli sosu bir ana yemekte de bullanabilirsiniz. Hardal soslu fırın somon bunun en güzel örnekleriden biri. Dört kişilik bir sofra için dört parça derisi çıkar-tılmış fileto somona ihtiyacınız var. Somonları 1.5 yemek kaşığı Kühne Hardal, 1.5 yemek kaşığı bal, 3 dış iyice ezilmiş sarımsak, 3 yemek kaşığı sızma zeytinyağı 1 yemek kaşığı limon suyu ile harmanlayın. Arzu ederseniz ince kıyılmış dereotu kullanıp lezzeti daha da arttırabilirsiniz. 200 derece önceden ısıtılmış fırında 10 dakika pişirmeniz yeterli olacaktır.